Zgrabi Zvok Big Band

petek, 12. 7.

P01 ZZ BB 2023-236 foto Peter Litavsky

Teden pred festivalom se v Marezigah kuha eno majhno presenečenje - Zgrabi zvok zasedbe. V soorganizaciji z JazzObala že nekaj let pripravljamo poletno jazz šolo Zgrabi Zvok, kjer slab teden ustvarjajo nadobudne jazzerke in jazzerji! Ker je Zgrabi Zvok hčerinski projekt MareziJazz festivala, je njegov primarni cilj sestaviti big band in udeležencem približati ta tip zasedbe. Tako se bo letos na MareziJazzu prvič predstavil čisto pravi Zgrabi Zvok big band, s čimer bodo udeleženci pokazali kaj se bodo naučili in zvadili v le šestih dneh delavnice.

Youth Big Band Radlje

petek, 12. 7.

P02 YBBR slike 2

Youth big band Radlje je navdušujoča glasbena skupina, ki deluje v okviru Kluba Big Band Radlje. Ustanovljen je bil lansko leto in se hitro uveljavil pod vodstvom saksofonista Blaža Starca, štipendista Ministrstva za kulturo RS. Skupina povezuje mlade glasbenike z različnimi glasbenimi ozadji, ki so združeni v strastni predanost jazzu in big band glasbi. V aktualni sezoni se Youth Big Band Radlje posveča predvsem funk glasbi konca 60ih in 70ih let s sodobnimi aranžmaji odličnega Izidorja Leitingerja. S svojo mladostno energijo in umetniško vnemo so postali pomemben del glasbene scene, navdušujejo poslušalce ter prispevajo k bogatitvi glasbene kulture v svojem lokalnem okolju in širše.

Big Band NOVA

petek, 12. 7.

P03 BB NOVA 02

Big Band NOVA deluje neprekinjeno že od leta 1995. V takratni dvorani Glasbene šole Nova Gorica se je srečalo osemnajst glasbenikov različnih starosti. V skoraj treh desetletjih se je na približno 350 koncertih v zasedbi zvrstilo preko 80 mladih glasbenikov iz Nove Gorice in okolice. Mnogi med njimi so glasbeno pot nadaljevali na jazz študijih doma in tujini. Te boste kot soliste v vrstah benda slišali tudi tokrat, poleg njih pa tudi profesorje Glasbene šole Nova Gorica in nekaj starejših ustanovnih članov. Big band NOVA trenutno vodi jazz pianist Blaž Pahor. Letos zasedba predstavlja swing program z jazz pevko Marušo Kos, ki se šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, in bo zapela nekaj največjih hitov jazz pevk Diane Schuur in Elle Fitzgerald. Big band bo poleg postregel z nekaj vednozelenimi inštrumentalnimi skladbami big banda Counta Basieja ter skladbami svojih domačih aranžerjev ter skladateljev. S projektom je big band začel v želji po obnovitvi znanja izvajanja swing stila, ki je bil v minulih nekaj letih v repertoarju zasedbe nekoliko zapostavljen.

Vienna Composers Big Band

petek, 12. 7.

P04 ViennaComposersBigBand_011 Kopie 2

Vienna Composers Big Band (VCBB) je mednarodni skladateljski kolektiv, ki se je združil, da bi uresničil svojo strast do jazza velikih orkestrov, pri čemer uravnoveša inovativnost z občutkom za tradicijo. Zasedba, ki je bila leta 2021 ustanovljena na pobudo trobentačev Jordija Rovirója in Jonasa Friesla z dunajske jazzovske scene, se posveča izvajanju izvirnih skladb in priredb svojih članov. Skupina VCBB je jeseni 2023 izdala svoj prvenec "First Harvest" in se po izidu odpravila na uspešno turnejo po Avstriji. Zdaj se VCBB veseli svojega prvega mednarodnega nastopa.

Emiliano Sampaio Mereneu Project

petek, 12. 7.

P05 mereneu 6 Reithofer - Mereneu - Schauspielhaus (44 von 91)

Brazilski skladatelj, kitarist in pozavnist Emiliano Sampaio živi v Avstriji od leta 2012. Z najboljšimi glasbeniki avstrijske glasbene scene je ustanovil Nonett Mereneu Project. Devetčlanska zasedba je leta 2020 izdala svoj tretji album, "Music for Large Ensembles Vol II". Zasedba je od DownBeat Magazine prejela prejela štiri zvezdice in leta 2014 osvojila nagrado za najboljšo majhno jazzovsko skupino. Leta 2016 je Mereneu Project nastopil na največjem jazz festivalu v Braziliji, Savassi Festivalu. Mereneu Project je gostoval tudi na številnih jazz festivalih v Evropi in Avstraliji.

Jazz combo Waldorfske šole Ljubljana

sobota, 13. 7.

S01 Combo wšl 3

Nekoč prvi kvartet saksofonov Waldorfske glasbene šole Ljubljana, ki mu je bila kasneje dodana ritem sekcija (bobni, bas, klavir), se je skozi leta razširil še na druge inštrumente. Zasedba, ki se vsako leto nekoliko spremeni, saj prihajajo novi in odhajajo stari učenci. Združuje učence in dijake (tudi kakšnega zagretega učitelja) Waldorfske šole Ljubljana, ki jih zanimajo skrivnosti jazza in improvizacije, predvsem pa si želijo čim več skupnega muziciranja. Z lanskoletnim nastopom na MareziJazzu so nekako zaokrožili večletno spogledovanje z glasbo Franka Zappe. Letos so se posvetili »japonskemu« jazzu oziroma skladbam japonskih skladateljev anime risank in video igric. Najbolj v ospredje je prišla glasba skladateljice Yoko Kanno, ki je pisala čudovite jazzovske komade za risanko Cowboy Bebop, seveda pa brez glasbe iz igrice Super Mario ne gre. Zasedbo vodita mentorja Jan Jarni in Žiga Fabbro.

Roveri Big Band

sobota, 13. 7.

S02 roveri 1

Roveri Big Band je skupina glasbenikov, ki se z navdušenjem se že leta trudijo zgraditi celovit, privlačen in komunikativen zvok. Njihov trenutni repertoar sledi dvema smerema: avtorskim skladbam dirigenta Massima Sgargija in nizu sodobnih jazzovskih priredb italijanskih pesmi, ki jih mojstrsko interpretira glas Elise Cavallarin. Roveri Big Band je bil v minulih letih trikrat povabljen na Festival CrossRoads (2015, 2016 in 2017), na festival MareziJazz v Sloveniji ter na festival La Strada del Jazz v Bologni (2020). Skupina je bila tudi zmagovalka razpisa Accensione Civica, ki ga je podpira ENEL, za koncertni projekt v njihovih novih obnovljenih in osvetljenih prostorih v Bologni.

Big Band Cerknica

sobota, 13. 7.

S03 BB cerknica foto LJUBO VUKELIČ

Big Band Cerknica, pogosto skrajšano BBC, je priznana glasbena zasedba, ustanovljena leta 2003, ki združuje tako poklicne kot ljubiteljske glasbenike iz lokalnega okolja, ki jih druži strast do jazza in sorodnih glasbenih zvrsti. Njihov dirigent je že več kot desetletje jazz tubist in skladatelj Goran Krmac. Zasedba je znana po svojem živahnem in raznolikem repertoarju, ki vključuje jazzovske standarde, swing, blues, funk, groove in celo prenovljene slovenske pop pesmi. Ta eklektična mešanica, skupaj s sproščenim dirigentovim povezovanjem, zagotavlja, da so njihovi nastopi vedno živahni in privlačni. Eden od njihovih prepoznavnih dogodkov so letni koncerti »Cerkniško Jazzero«, kjer pogosto sodelujejo s priznanimi slovenskimi pevkami in pevci, kot so Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Ana Bezjak, Tinkara Kovač, Anika Horvat, Rudi Bučar, Hamo, in blestečimi instrumentalisti, kot so David Mozetič, Steve Klink, Milan Stanisavljević, Blaž Jurjevčič, Jani Šepetavec ... Ti koncerti so postali stalnica cerkniškega kulturnega koledarja in privabljajo jazzovske navdušence od blizu in daleč. Poleg nastopov v živo je Big Band Cerknica posnel dva albuma in leta 2018 celo prispeval k glasbi za irski celovečerni film The Belly of the Whale, ki jo je komponiral priznani skladatelj Janez Dovč. Kljub temu, da prihaja iz majhnega okolja, daje zasedba veliko na lokalni talent in uspešno vzgaja podmladek.

Big Band Krško

sobota, 13. 7.

S04 bbkk (Boštjan Colarič) 05

Big Band Krško je ena vodilnih slovenskih big bandovskih zasedb. Nastop na letošnjem MareziJazz so zasnovali v sodelovanju s Štêpánko Balcarovo, eno najbolj priznanih sodobnih čeških jazzovskih skladateljic. Štêpánka Balcarova svoj navdih črpa iz narave, poezije in vizualne umetnosti. Največji vpliv na njeno glasbeno ustvarjanje ima glasbena dediščina Boba Brookmeyerja. Štěpánka Balcarová je češka trobentačica, skladateljica in dirigentka. Leta 2012 je zaključila magistrski študij na prestižni poljski Akademiji za glasbo Karol Szymanowski v Katovicah na področju jazz trobente. Kasneje je študirala jazzovsko kompozicijo in aranžiranje v Gradcu pod vodstvom Edwarda Partyke. Trenutno živi v Pragi, kjer dela kot učiteljica na Konservatoriju in poklicni šoli Jaroslav Ježek ter na oddelku za jazz HAMU. Balcarová je vodja več glasbenih projektov. Gre predvsem za češko-poljski kvintet Inner Spaces, jazz big band Concept Art Orchestra ali septet s poljsko pevko Małgorzato Hutek. Deluje tudi na primer v Trialogu Petra Koříneka, v avantgardnem projektu Nikoli Kołodziejczyk Chord Nation in občasno sodeluje z drugimi pomembnimi akterji češke jazzovske scene.

Bend-it! Orchestra

sobota, 13. 7.

S05 Bend-it

Po lanski avanturi v Franciji je Bend-it! Orchestra letos našel svojo pot nazaj na domači oder pod katerim bo publika lahko zaplesala na latino in funk ritme. Zasedba, ki so si jo leta 2018 omislile lokalne glasbenice, sedaj potuje pod taktirko trobentača Primoža Štefančiča. Priključili so se jih tako amaterski kot profesionalni glasbeniki, katere povezujejo želja za skupno muziciranje in entuziazem do big bandovske glasbe.